Α ρ χ α ί α   Π έ λ λ α

 

Περιβαλλοντικό μονοπάτι στην πόλη του Μεγαλέξανδρου

 

Ιστορία, Πολιτισμός, παρελθόν – παρόν – μέλλον

 

Κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή. Γενέθλια πόλη του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εδώ μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου στα τέλη του 5ου αιώνα από τον Αρχέλαο.

Αποτελούσε μια άριστα οργανωμένη πόλη κτισμένη με το Ιπποδάμειο σύστημα. Στον αρχαιολογικό χώρο σήμερα διακρίνουμε το Ανάκτορο με ιδανικό νότιο προσανατολισμό, το Διοικητήριο, την Αγορά, μνημειακούς δρόμους, ιδιωτικές κατοικίες με περιστύλιο και εσωτερική αυλή και με εξαιρετικά ψηφιδωτά στα δάπεδα, τμήματα ενός πρωτοποριακού για την εποχή δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, λουτρά, λατρευτικούς χώρους (ιερά) και νομισματοκοπείο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι μαθητές υποδυόμενοι αρχαιολόγους και εξερευνητές και ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύπτουν τα κρυμμένα μυστικά της πόλης, διακρίνουν τους δρόμους, μετρούν το πλάτος τους, εξετάζουν τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένοι, παρατηρούν τις οικίες, τον προσανατολισμό και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό τους, περιδιαβαίνουν την Αγορά, παρατηρούν τα άριστα διατεταγμένα καταστήματα που διαθέτουν δυο χώρους (αποθήκη και χώρο έκθεσης) καθώς και ιδιωτικό πηγάδι, μελετούν και θαυμάζουν τα υπέροχα ψηφιδωτά που σώζονται σχεδόν ανέπαφα από το πέρασμα του χρόνου και μελετούν τους «πίθους επισκέψεως», τεράστια πήλινα πιθάρια ανάλογα με τα σημερινά φρεάτια που εξασφάλιζαν την καθαρότητα του νερού.

Μεταφέρονται νοητά στα χρόνια των Μακεδόνων βασιλιάδων και συγκρίνουν την καθημερινότητα της εποχής εκείνης με τη σημερινή (μεταφορές, επικοινωνίες, επαγγέλματα, τροφή, γεωργία, κτηνοτροφία, ψυχαγωγία κλπ).

 

Το μονοπάτι καταλήγει σε χώρο όπου συνεργεία του Υπουργείου Πολιτισμού ασχολούνται με την κατασκευή πωρόλιθων από υλικά της περιοχής, ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Πέλλα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για την ανακατασκευή και αναστήλωση των μνημείων.

 

 

 

Το Πρόγραμμα

 

Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος μελετώνται και συγκρίνονται οι ανθρωπογενείς  δραστηριότητες και η επίδρασή τους στο φυσικό περιβάλλον, τόσο στον πολιτισμό της αρχαίας Πέλλας όσο και στη σημερινή εποχή.

 

09:00 à Υποδοχή των φιλοξενούμενων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γιαννιτσών (ΚΠΕ) και ενημέρωσή τους για το περιεχόμενο του προγράμματος.

09:30 à Σύντομη παρουσίαση της ιστορίας των Γιαννιτσών.

10:00 à Αναχώρηση για την Αρχαία Πέλλα.

10:30 à Έναρξη δραστηριοτήτων πεδίου στο χώρο της Αρχαίας Πέλλας. Πιο συγκεκριμένα, αναλύεται:

 

(α) ο γενικότερος πολεοδομικός σχεδιασμός της αρχαίας Πέλλας (δρόμοι, εμπορικά & διοικητικά κέντρα)  

(β) οι  βασικές  αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που εφαρμόζονταν τότε  

(γ) τα υλικά δόμησης (π.χ. κτιρίων, δρόμων)

(δ) τα δίκτυα μεταφοράς, ύδρευσης και αποχέτευσης

 

Οι όψεις της βιωσιμότητας οι οποίες αναδεικνύονται μέσα από τη σύγκριση της αρχαίας με τη σημερινή εποχή σχετίζονται με:

 

(i)               την γενικότερη οργάνωση και ποιότητα ζωής και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες

(ii)            προτάσεις για συγκεκριμένες βιώσιμες λύσεις στη σημερινή εποχή προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητας ζωής και να μειωθούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. 

13:00 à Λήξη προγράμματος.

 

(Η ακριβής διάρκεια και τα περιεχόμενα του προγράμματος προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας)

 

- Προαιρετικά παρέχονται Πρόγευμα & Γεύμα μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του προγράμματος