Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία του Περιβάλλοντος, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γιαννιτσών, η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Πέλλας και το 2ο Γραφείο Α/θμιας Εκπ/σης Γιαννιτσών, οργάνωσαν στο χώρο του ΚΠΕ Γιαννιτσών βιωματικά εργαστήρια για μαθητές. Τις περιβαλλοντικές δράσεις προλόγισε ο διευθυντής του γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών, ενώ η υλοποίηση των εργαστηρίων έγινε σε συνεργασία με την υπεύθυνη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Πέλλας, Ελ. Φράγκου. Συγκεκριμένα οργανώθηκαν τέσσερις θεματικές ενότητες στις οποίες έλαβαν μέρος 150 μαθητές από τάξεις του 1ου, 3ου, 6ου, 9ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών και Ειδικού Δημοτικού Γιαννιτσών.

    Η πρώτη θεματική ενότητα αφορούσε την ενημέρωση των μαθητών και των δασκάλων - συνοδών τους για το τι είναι το ΚΠΕ, τις δράσεις που υλοποιεί και ποιους στόχους έχει. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές για τις επεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση. Η δεύτερη θεματική ενότητα περιλάμβανε "το δέντρο του καλλιτέχνη". Σε αυτή την ενότητα αρχικά παρουσιαζόταν στους μαθητές ζωγραφικοί πίνακες γνωστών καλλιτεχνών με θέμα τα δέντρα και τη φύση και στη συνέχεια συζητούσαν τι ήταν αυτό που προφανώς αισθανόταν ο καλλιτέχνης όταν φιλοτεχνούσε το έργο αλλά και τι συναισθήματα δημιουργούσε η εικόνα των έργων στα ίδια τα παιδιά.

    Στην τρίτη ενότητα τα παιδιά καλούνταν να ζωγραφίσουν τη φύση, το δέντρο της ζωής. Χρησιμοποιούσαν το αποτύπωμα του χεριού τους και πάνω σε αυτό δημιουργούν το δέντρο της φαντασίας τους με την αποτύπωση πάνω σε αυτό διαφόρων συνθημάτων για τη φύση, για το περιβάλλον. Το υλικό αυτό εκτέθηκε στην πλατεία Αν. Παπανδρέου όπου και πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις.

    "Φυτεύω, Φροντίζω, Αγαπώ", ήταν ο τίτλος της τελευταίας ενότητας και σκοπό είχε να φυτεύσουν τα παιδιά σε γλαστράκια με τα ίδια τους τα χέρια φυτά και λουλούδια, τα οποία πήραν οι μαθητές στα σπίτια τους με σκοπό να τα περιποιηθούν και να τα φροντίσουν μόνοι τους. Στόχος αυτής της ενότητας ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος, να έρθουν σε επαφή με διαδικασίες της φύσης και να τις αγαπήσουν.